Isabel

Fietsen bij een zonnig weertje, 20°C en een klein briesje: daar zegt niemand nee tegen! Maar als het weer een typisch Belgisch en druilerig weertje is, dan liggen de kaarten wel anders… Isabel, blogster van My Green Way of Life, geeft je graag dat extra duwtje in de rug om met wat concrete tips tóch stijlvol door de regen te fietsen.

Een artikel met dank aan Mobiel21.

“Mag ik misschien beginnen met het volgende goede nieuws: het regent veel minder dan je denkt, zélfs in België! In totaal slechts zo’n 7% van de verplaatsingstijd. En vaak kan je dan nog wel even enkele minuten wachten tot de ergste bui over is. Maar goed, soms kan je er niet om heen: het regent! En dan is er geen excuus om als een ‘nat soepkieke’ aan te komen op je bestemming!”

Regencollage

Regenpak

Een regenpak hoeft geen zware investering te zijn. Bij HEMA vind je voor minder dan €20 een goed en heel degelijk regenpak. Wat mij betreft ideaal om te hebben liggen, ik laat het soms ook in mijn fietstassen steken als ik ergens aangekomen ben. Ga je naar een iets duurder model, dan gaat dat iets beter ademen. Bij langere fietsritten is dat soms wel aangewezen, kwestie van jezelf onder dat pak niet te erg in het zweet te rijden.

Regenponcho

Een regenponcho heeft zeker z’n voordelen: je kan het snel overaan doen, opgevouwen neemt het weinig plaats in en doordat het tot over je stuur komt, zijn je benen ook ineens mee beschermd. Nadeel is dat je benen toch niet zo beschermd zijn als je wel denkt, zeker bij heel hevige regen en veel plassen. Zo’n poncho vind je in een fietsenwinkel of sportwinkel. Koop zeker geen dun plastieken cape. Als je éénmaal slecht op je zadel gaat zitten, scheurt dat ding. Zo heeft de poncho geen nut meer en zie je er ook niet bepaald fashionable uit!

Regenjas of regenrok

Als vrouw is een regenpak niet altijd even makkelijk. Mijn collega trekt haar rok wat omhoog en doet haar regenbroek daar gewoon over. Maar dat krijg je niet met elke rok gedaan en daarom kan een lange regenjas of regenrok ook een leuk alternatief zijn. Mijn favoriete jassen zijn die van HappyRainyDays, je vindt ze in webshops maar ook al in de betere fietswinkels. Het fijne aan deze jassen is het extra tussenstukje dat je kan openritsen. Ben je aan het wandelen, dan klap je de flap naar binnen en bevestig je deze met een drukknop. Maar zit je op de fiets, dan rits je de flap open: zo heb je extra bewegingsruimte voor je benen én worden je benen niet nat. Perfect te combineren met rok of broek.

Een alternatief is de regenrok, zoals bijvoorbeeld de Rainmates Skirt. Een lange rok waarin je in alle bewegingsvrijheid kan fietsen, ook met een rokje eronder. Bovenaan doe je dan een gewone regenjas.

Regenkap, -muts of -hoedje

Hierbij denk je misschien meteen aan zo’n plastieken kapje dat omaatjes wel eens aandoen. Maar tegenwoordig zijn er veel hippere alternatieven. Een matching hoedje bij je jas en je outfit is helemaal compleet.

Drycycle

Een pak, poncho, jas of rok: allemaal kan je ze combineren met een regenkap of regenhoedje, maar daarmee blijft je aangezicht nog niet droog. Denk aan brillenglazen vol druppels of uitgelopen make-up… Wanneer je van je fiets stapt, heb je ook telkens een heus pak uit te doen en mee te nemen. Daarom is de DryCycle een goed alternatief. Het is een stormparaplu die je in een standaard op je stuur monteert. Zo kan je veilig door de regen fietsen. Je zicht wordt niet belemmerd, je hebt je beide handen aan je stuur en je gezicht, bovenlichaam en een groot stuk van je onderlichaam blijft droog.

Wat met je schoenen?

Alle bovenstaande regenkledij heeft één nadeel: je schoenen worden eigenlijk niet goed beschermd. Hiervoor zijn twee mogelijke oplossingen. Of je koopt hippe regenlaarsjes, je moet dan voor en na je rit wel even wisselen van schoeisel. Je vindt ze onder andere bij hipinderegen.nl al vanaf €25. Of je gaat voor het iets minder stijlvolle maar goedkopere variant van overschoenen. Dat zijn een soort hoesjes die je over je schoenen trekt. Als je op je bestemming aankomt, trek je ze weer uit en kan je daar wel stijlvol met droge schoenen paraderen!

Vergeet je bagage niet

Je hebt een ritje door een fikse regenbui doorstaan en komt dan aan met een kletsnatte tas: niet ideaal! Zorg dat je fietstassen dus goed waterdicht zijn (en sluit ze natuurlijk ook). Er bestaan ook hoezen om over je rugzak te doen: die nemen minder plaats in dan een appel maar zijn goud waard als ze je spullen droog houden. Zorg ook voor een fijne zadelhoes: zo moet je je zadel niet staan afkuisen als je wil vertrekken.

Tot slot nog dit…

Zorg dat je zichtbaar bent! Als het guur en donker herfstweer is, wil je niet alleen zien, maar ook gezien worden… Veel regenkledij of –accessoires hebben subtiele reflecterende strepen. Er bestaan ook hippere varianten van het klassieke fluohesje. Voor kinderen kan je zo’n hesje heel leuk personaliseren (zie bijvoorbeeld bij Mme Zsazsa), Riet en Lies van het boek ‘Zo Geknipt’ bedachten de ‘flexifluo’, een Y-vormige creatie die je over de boekentas spant. Tieners zal je dan misschien eerder charmeren met fluomouwen. Je kan ook je spaken doen reflecteren of werken met reflecterende stickers op je fiets. Laat je inspiratie de vrije loop en bedenk iets creatief en/of origineel: zo wordt het eens zo fijn om het aan te doen.

Er zijn vast nog veel andere alternatieven om comfortabel door de regen te fietsen. Gewoon lenzen aandoen in plaats van je bril, als je door de regen moet fietsen, is al een wereld van verschil. En verder komen er elke dag nieuwe en hippe accessoires bij die jou binnenkort met een glimlach door de regen doen fietsen… of toch bijna ;-) .

Photo credits: 
pixabay.com, Isabel (https://greenwayoflife.wordpress.com/)