7 redenen waarom autominderen jouw goede voornemen van 2017 wordt! Terug naar het overzicht

4380 x bekeken
wensen

1. Je zal beter vrijen

We vallen graag met de deur in huis: fietsers zijn betere sekspartners. Waar soms gedacht werd dat mannelijke fietsers meer kans hebben op impotentie door het langdurig zitten op een zadel, weerlegt dit onderzoek dit. Bovendien weegt het cardiovasculair voordeel van fietsen zwaarder door, en fietsen is één de beste sporten om dit te promoten. Dit in combinatie met het feit dat fietsers vaak gespierder zijn, zorgt ervoor dat ze het dus niet alleen op de fiets, maar ook in de slaapkamer langer volhouden. Bovendien hebben mensen die regelmatig beweging hebben, ook gewoon meer zin in seks. Do we need to say more?

Een bijdrage met dank aan Mobiel 21.

2. Je zal beter slapen

Mensen die hun auto laten staan en te voet of met de fiets naar het werk gaan, zijn betere slapers. Onderzoekers van de Stanford University School of Medicine vroegen aan mensen met slaapproblemen om elke twee dagen tot een half uur per dag te fietsen. Wat bleek? De tijd die ze nodig hadden om in slaap te vallen halveerde en het totaal aantal uren slaap nam toe met een uur per nacht. “Buiten bewegen stelt je bloot aan daglicht”, licht Professor Jim Horne van de Loughborough University’s Sleep Research Centre toe: “hierdoor ontdoet je lichaam zich van cortisol, het stresshormoon dat ervoor kan zorgen dat je diep slaapt”.

3. Je zal gewicht verliezen

Je kan meteen dat andere goede voornemen om een abonnement op de gym te nemen, vergeten: mensen die niet met de auto naar het werk gaan, hebben minder overgewicht. Uit een Japans onderzoek bleek zelfs dat bus- en treingebruikers het beter doen dan voetgangers en wandelaars: vergeleken met automobilisten lijden ze 44 procent minder vaak aan overgewicht, blijkt 27 procent van hen minder vaak een hoge bloeddruk te hebben en heeft 34 procent minder vaak diabetes.

4. Je zal gelukkiger zijn

Dat fietsen goed is voor je mentale gezondheid, haalden we zelf hier al aan. Uit een grootschalig Brits onderzoek blijkt nu ook dat fietsen effectief ook gelukkiger maakt. De resultaten waren duidelijk: hoe langer mensen in de wagen doorbrengen, hoe slechter het gesteld is met hun mentale gezondheid. Fietsers bleken de gelukkigste pendelaars, maar ook openbaar vervoer gebruikers bleken opvallend gelukkiger: ook al kan het soms erg druk en krap zijn, toch ontspannen pendelaars blijkbaar voldoende.

5. Je zal langer leven

Uit wetenschappelijk onderzoek bij identieke tweelingen blijkt dat diegenen die het equivalent haalden van drie keer 45 minuten fietsten per week, biologisch gezien negen jaar jonger leken dan hun tweelingexemplaar. Bovendien zijn ze maar de helft zo vaak ziek als autogebruikers. Vrouwelijke fietsers bleken dan weer sneller zwanger te worden en vaker te bevallen zonder complicaties.

6. Je zal meer verdienen

Sportievere werknemers zijn betere werknemers en zullen daardoor vaker positief opvallen bij het management. Belangrijker nog is dat heel wat bedrijven tegenwoordig een fietsvergoeding geven aan hun werknemers: betaald worden om naar je werk te fietsen? Gezond bezig en je bankrekening wordt er nog gelukkiger van ook.

7. Je zal de wereld redden

Last, but not least: je auto wat vaker laten staan is goed voor het milieu. Wist je dat je door twee keer in de week 7,5 kilometer te fietsen, ook nog eens 200 kilogram CO2 minder uitstoot per jaar? Deze infografiek zet op een rijtje wat jij en het milieu er allemaal bij winnen als je voor ritten onder de vijf kilometer je auto laat staan. ‘De wereld redden, begint bij jezelf’, zeg nu zelf: wat wil je nog meer voor 2017?